2010. január 15., péntek

A Kálvin Kiadó most nem tud könyvesboltot nyitni a Ráday utcában


A Reformátusok Lapja 2010. január 17-ei (LIV. 3.) számából.
A Kálvin Kiadó most nem tud könyvesboltot nyitni a Ráday utcában

Lapunk 2009. szeptember 13-ai számában (http://reflap.hu/index.php/ujsag/olvas/i/712/) megjelent egy nagy visszhangot kiváltott írás Református könyvesboltot a Kálvin térre! címmel. Galsi Árpádot, a Kálvin Kiadó igazgatóját kérdeztük, nyílik-e könyvesbolt a közeljövőben a budapesti Ráday utcában.
– Tavaly októberben a fenntartó Dunamelléki Egyházkerület és Budapest-Északi Egyházmegye vezetői a megoldást keresve felajánlották, rendelkezésünkre bocsátanak egy üzlethelyiséget, hogy ott rendezzünk be és üzemeltessünk könyvesboltot. Sokan kérdezgetik tőlünk, mikor nyílik meg újra a Protestáns könyvesbolt; most lehetőség nyílt erre, ezért készséggel megvizsgáltuk a kérdést. Végül azonban nehéz szívvel, de úgy döntöttünk, nem vállalkozunk újabb könyvesbolt nyitására.
– Miért?
– Anyagi okokból. Sajnos a régi Protestáns könyvesboltnak sem volt igazán jelentős forgalma még „fénykorában” sem, ma pedig, amikor a kis könyvesboltok sorra zárnak be, a forgalom pedig egyre inkább áttevődik a „könyvpalotákba” és az internetre, aligha mondható, hogy kedvezőbb lenne a helyzet, mint 5-10 évvel ezelőtt, sőt… Nekünk természetesen elemi érdekünk, hogy erősítsük a könyvterjesztésünket. Azonban a jelenleg is üzemelő két budapesti árusító helyünk egyikét sem zárhatjuk be, új bolt indítására és fenntartására pedig egyszerűen nincs elég anyagi erőforrásunk, éppen most, amikor terheink egyébként is egyre növekednek, a pénzügyi-gazdasági válság hatásai alól pedig mi sem tudjuk kivonni magunkat, ahogy vásárlóink sem. Egyébként sem véletlen, hogy a könyvkiadók jellemzően nem üzemeltetnek könyvesboltokat, vagy ha igen, akkor leginkább hozzánk hasonló formában. Egy több funkciót betöltő „egyházi központban” én is el tudok képzelni egy könyvesboltot, kedvezőbb gazdasági körülmények között. Most azonban a jelenlegi terjesztési formákat próbáljuk tovább erősíteni. A kiadó székhelyén (Budapest, XI. Bocskai út 35.), illetve a Zsinat székházában (Budapest, XIV. Abonyi út 21.) megtalálható boltok mellett az interneten (www.kalvinkiado.hu), az egyházmegyei lerakatokon, gyülekezeti iratterjesztőkön, valamint egyházi és nem egyházi könyvterjesztőkön és könyvesboltokon keresztül eljuttatni a könyveinket az olvasókhoz - például a budapesti Teológiával szemben található Ráday Könyvesházban is kaphatók a kiadványaink. Emellett , ha hívnak, továbbra is örömmel és készséggel megyünk személyesen gyülekezetekbe, egyházi és világi intézményekbe könyvet árusítani, beszámolni szolgálatunkról, beszélni a bibliaolvasás és a keresztyén könyvek fontosságáról, és tenni is ezért.
TNL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése