2010. február 10., szerda

Új könyvünk – Balla Péter: Gyermekek és szülők kapcsolata

Új könyvünk!
Balla Péter
Gyermekek és szülők kapcsolata
Az Újszövetség tanítása kortörténeti kontextusban

Részletek, tartalom és előnézet a kattintás után!

Balla Péter
Gyermekek és szülők kapcsolata
Az Újszövetség tanítása kortörténeti kontextusban
Fordította: Mucsi Zsófia
ISBN 978 963 558 150 4 B/5; 284 oldal; kartonált; 2100 Ft


Az elmúlt évtizedekben megnőtt az érdeklődés az ókori családi kapcsolatok kutatása iránt. (...) Általában elmondható, hogy a szülő-gyermek kapcsolatot elsősorban a szülő szemszögéből tárgyalták. A kutatások jelenlegi irányvonalától eltérően ez a könyv a gyermek szempontjából kívánja megközelíteni a szülő-gyermek kapcsolatot a következő kérdések mentén: Hogyan élték meg és miként teljesítették a szüleik iránti kötelességeiket? Más szóval: Hogyan tisztelték a gyermekek szüleiket? (...)
Jóllehet a jelen kutatási terület számára jelentőséggel bíró újszövetségi szövegek elsősorban nem azzal a céllal íródtak, hogy bemutassák a családi viszonyokat, mégis képet adnak az első keresztyének köreiben fennálló szülő–gyermek kapcsolatról. Ebben a tanulmányban azért fogom a Biblián kívüli családi etika és gyakorlat összefüggéseiben vizsgálni az újszövetségi szövegeket, hogy a következő kérdésekre választ találjak: Mennyire illeszkedett a kora keresztyénség saját környezetéhez? Milyen sajátos jellegzetességei voltak a Jézust követő első nemzedékeknek? Célom eléréséhez tanulmányoznom kell a „környezetet”, még ha csak azon a jól körülhatárolt területen is, ami a szülők iránti tisztelet elvárását jelenti.
(Részletek a Bevezetőből)

Ez a könyv átfogóan vizsgálja a szülők és a gyermekek egymás iránti kötelességét az ókorban, a zsidóságban és az őskeresztyénségben. Aki újszövetségi családi etikával foglalkozik, nem kerülheti meg ezt a tanulmányt, amely ezt a mindenki számára fontos témát érthető, de minden tudományos igényt kielégítő módon tárgyalja.
(Gerd Theissen)
Tartalomjegyzék - Balla Péter: Gyermekek és szülők                                                    
Előnézet - Balla Péter: Gyermekek és szülők                                                    
Előnézet 2 - Balla Péter: Gyermekek és szülők                                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése