2011. április 19., kedd

Hatszemközt: könyvbemutató sokszemközt

Lelkigondozói beszélgetés, segítséget kereső párok, a segítő hitelessége, szakember dilemmái és a Biblia nyomán születő éltető válaszok: ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Szarka Miklós és Komlósi Piroska Mucsi Zsófia vezetésével, amikor bemutattuk Szarka Miklós: Hatszemközt. Égető kérdések, éltető válaszok című könyvét.

„Senki nem tudja, mi történik egy lelkigondozói beszélgetésben. Csak a jelenlevők és az Isten.”
Ezekkel a szavakkal kommentálta nemrég megjelent könyvét Szarka Miklós a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett könyvbemutatón.
A Hatszemközt cím is utal arra, hogy az életkérdésekkel segítőhöz forduló emberek belső problémáikat a legteljesebb titoktartás mellett osztják meg a szakemberrel. Ebben a bizalmi légkörben születnek meg új felismerések, és éltető válaszok az égető kérdésekre. A könyv a titoktartás megszegése nélkül kínál bepillantást a segítséget kereső párok terápiás beszélgetéseibe, a szakember gondolkozásába és dilemmáiba, illetve a Biblia ihletése nyomán megszülető éltető válaszokba.

Komlósi Piroska, pszichológus, a KRE docense is éppen ezt emelte ki a könyvet méltatva: az éltető válaszok keresését. A segítő hitelességéhez hozzátartozik, hogy válaszai, útmutatása ne csak üres okosságokból álljon, hanem valóban éltre segítsen. A hitelességet támogatja még, ha a lelkigondozó saját életének eseményeit feldolgozva, átszűrve, megérlelve, azokból merítve tud a segítetthez viszonyulni. Komlósi Piroska hangsúlyozta még annak jelentőségét, hogy a pszichológia és a pásztori pszichológia ne egymással szemben, hanem párbeszédben éljen, és „együtt növekedjen”, amiért Szarka Miklós eddig is sokat tett, új könyve pedig ezt még jobban megerősíti.

A szerző kettős identitása – lelkipásztor, illetve pár- és családterapeuta – kifejeződik a könyv szerkezetében is. Minden fejezetben olvashatunk egy, a témához kapcsolódó esetet, egy biblia igét, és egy lelkigondozói igemagyarázatot. A bibliaolvasók számára friss szemléletet, új nézőpontot hoznak a lelkigondozó ihletett magyarázatai. Akik az életkérdéseikben elakadtak, megismerhetik, hogyan áll Isten a szenvedők mellé.

A könyvbemutató végén az idén 20 éves Református Házasság és Családsegítő Szolgálat elindulásáról is szó esett, amelynek Szarka Miklós alapítója majd nyugdíjba vonulásáig vezetője volt, és munkatársai most is jelen voltak a hallgatóság között.


Fotók: Fodor Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése