2011. augusztus 10., szerda

Egy csendes hely a Csillagpont forgatagában: a KÖNYV TÉR

Valóban egy „csendes hely”: könyvtárszoba a több ezer fős ifjúsági fesztiválon? Miért ne?! A Csillagpontra készülve egy kissé azért mégiscsak óvatos várakozással fordultunk a Lehetőségek Piacán velünk együtt kiállító többi könyvkiadóhoz, hogy közösen töltsük meg kiadványainkkal a leendő Könyv tér polcait.


Bizonyára a rossz időjárás is besegített, ám szinte mindig volt vendége a találkozóra érkezők regisztrációjának és a stábirodának is helyet adó főépület első emeletén kialakított apró könyvtárnak. Úgy is, hogy a helyi házirend miatt még saját nyitva tartása is volt, vagyis olykor be kellett zárnunk, és rendszeresen összekeverték az egy emelettel följebb működő véradóhellyel, olykor-olykor távozásra szólítva a békésen olvasgatókat. Több alkalommal „kiscsoportoknak” is helyet adott a helyiség, de sokan kifejezetten itt keresték, s valóban meg is találták felüdülésüket a könyvek, folyóiratok között. Akik csupán néhány percnyi pihenést kerestek, vagy éppenséggel új, inspiráló gondolatok után vágyakoztak, azokat az otthonos berendezés – a szőnyegre és a párnákra akár le is feküdhettek – és a Magyar Bibliatársulat rögtönzött fotókiállítása is segítette ebbéli szándékukban.

Visszatekintve bevalljuk, szükségtelen volt az óvatosságunk, hiszen Istennek hála sikeresnek bizonyult a kezdeményezés. S ha nem esik úgy az eső, és a Lehetőségek Piaca sátrai mindvégig nyitva tarthattak volna, most bizony nem kellene utólag beszerezni a Magyar Bibliatársulat, a Kálvin Kiadó, a Harmat Kiadó, a Paraklétos Könyvesház, a Titus Alapítvány, az Új Remény Alapítvány, a Szentírás Szövetség, vagy a Vasárnapi Iskolai Szövetség kiadványait, amelyekre talán éppen a Könyv térben talált rá valaki.

A polcokról már lepakoltunk, de az említett könyvek, folyóiratok nem tértek haza: azóta a Tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár állományát gyarapítják. Reméljük, hogy ezzel is sikerült egy kicsit emlékezetesebbé tennünk az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót vendéglátóink számára.

Fodor Csaba



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése