2010. március 16., kedd

Hogyan beszélgessek a gyerekemmel? – Döme. Beszélgetős könyv kicsiknek

Hogyan beszélgessek a gyerekemmel?
Nagy kérdés! Legalább olyan nehéz választ adni rá, mint arra a problémára, hogy milyen a jó mesekönyv. Mert ugye ez utóbbinál alapvető kritérium, hogy a történet tetsszen a gyereknek, és az sem mellékes, hogy a felnőtt élvezettel mesél vagy éppen szapora ásítások közepette igyekszik túlesni a könyvön. Nem árt, ha a mesekönyv illusztrációi esztétikusak, és az sem, ha a kicsik a képek kedvéért maguktól is lapozgatják a könyvet.
Ez a sok feltétel ma már számtalan kötetben találkozik, mégis csak néhány kiadvány válik igazán fontossá egy családban. Gyakran – a könyv minőségétől függetlenül – egy mese akkor lesz megkerülhetetlen, ha közvetítővé válik a gyermek és a felnőtt világa között. A történet ilyenkor nem ér véget az utolsó oldalon, hanem folytatódik az esti vagy a mindennapi beszélgetések során: segít megértetni a felnőttek mondanivalóját a gyerekkel, és a felnőtt számára kinyit egy kis kaput a gyermek képzeletvilága felé.
Egy jó mesekönyv közvetítésével nem lesz nehéz elmondani, hogy mi vár a kicsire a kórházban, az óvodában vagy akár a dédire, amikor már nincs közöttünk.
Így van ez Sztelek Csilár: Döme – Beszélgetős könyv kicsiknek című kötetével is. A szerző nem klasszikus mesekönyvet állított össze, hanem arra törekedett, hogy történetei ezt a szülő és gyermek között húzódó kommunikációs csatornát tágítsa. A könyv lapjain szóba kerül az óvoda, a kistestvér érkezése, a család első háziállata, a biciklizés, a költözés, az ünnepek, az örökbefogadás, a kórház, mások testi-szellemi fogyatékossága és a halál.
Ezek a hétköznapi történetek és beszélgetések azért is válhatnak be egy családban, mert Sztelek Csilár textúrája nem lóg a levegőben. Döme családtagjai vállalják, hogy keresztények: történeteik középpontjában mindig Jézus Krisztus áll. Ez a szemlélet azoknak a szülőknek is megkönnyíti a dolgát, akik nehezen tudnak hitükről gyermeki egyszerűséggel beszélni. A beszélgető könyv a családi áhítatokban is nagy segítségünkre lehet, hiszen a történetek minden esetben egy-egy igével indítanak, sőt a fejezetek végén megtaláljuk azokat a hivatkozásokat, amelyek alapján visszakereshetjük a történetben szereplő bibliai idézeteket. A mesék végén található imádságok pedig azért fontosak, mert segítségükkel nemcsak a gyerek tanul meg imádkozni, hanem a felnőtt is megtapasztalhatja, miként lehet a kicsikkel közösen hálát adni.
Sztelek Csilár könyve azonban nemcsak belső értékekkel büszkélkedhet. A kötet tervezői minden bizonnyal tisztában voltak az anyai poggyász szűkösségével, hiszen olyan könyvecskét terveztek, amely minden női táskába befér, így a legváratlanabb helyzetekben is bevethető. A keménytáblás borító szintén praktikus célokat szolgál, valószínűleg sokáig védi a kedves, egyszerű rajzokkal illusztrált történeteket. A viszonylag nagy betűméretnek köszönhetően Döme történetei kicsit később, az első iskolaévben is előkerülhetnek, hiszen a könyv az olvasni tanuló gyermek számára is könnyen áttekinthető. A régi kedves mesekönyv kiváló lehetőség, hogy a nagyobbacska gyermek felfedezze, micsoda élmény a kisebb testvérnek mesélni.

Berényi Marianna

Sztelek Csilár
Döme
Beszélgetős könyv kicsiknek
137×148mm; keménytáblás; 184 oldal; 1700 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése