2010. március 11., csütörtök

Van-e moly a Bibliában? – Pompor Zoltán a Bibliai állatokról


Pompor Zoltán könyvajánlója a Reformátusok Lapja 2010. március 7-ei számában jelent meg.

Kattintás után itt is olvasható.

VAN-E MOLY A BIBLIÁBAN?

Talán csak a legalaposabb bibliaismerettel rendelkezők tudják megmondani, hol szerepel a Bibliában a moly, a kutya vagy éppen a pók. Pedig szerepel, ha nem is olyan kitüntetett helyen, mint a szamár, a bárány, a cet vagy a galamb, de benne van a Szentírásban. Annak, aki pontosan szeretné tudni a fenti és még rajtuk kívül számos más állat bibliai lelőhelyét, érdemes kézbe venni a Kálvin Kiadónál nemrég megjelent Bibliai állatok című kiadványt, amelyben a szerzők (Merce Segarra és Berta Garcia) ha részletes természettudományos leírással nem is, de pontos igehellyel szolgálnak az érdeklődőnek. Sőt, ennél többel is! Az állatoknak a Bibliában sokszor szimbolikus jelentésük van – a katalán szerzők ezeket a szimbólumokat is igyekeznek feloldani, és természetesen az állat életmódjára vonatkozó rövid információk sem hiányoznak a gazdagon illusztrált kiadványból.
A könyvről első pillantásra nehéz eldönteni, hogy gyerekeknek, szülőknek vagy pedagógusoknak készült. Az illusztrációkat (Francesc Rovira képei) a szerzők korábbi könyvében (Játékosan a Bibliáról) már volt alkalmunk megcsodálni: nagyon vidámak, esztétikusak, a gyermek szemszögéből néznek a teremtett világra. Az igehelyek és a rövid ismeretterjesztő bekezdések ugyancsak alkalmasak arra, hogy elindítsák a gyermek gondolkodását, újabb információk gyűjtésére serkentsék. A fenti állítások (kép – ige – tudomány) igazak akkor is, ha szülőként vagy hittanoktatóként (tanítóként) vesszük kézbe a könyvet, ráadásul kiegészül még egy izgalmas szemponttal – minden állathoz kapcsolódik valamilyen játék, amit legtöbbször csoportosan el is lehet játszani. A játékok nagy előnye, hogy mozgásos játékok, játszhatók osztályteremben, csoportszobában, kint és bent egyaránt.
Ne várjunk a könyvtől kész foglalkozás-vázlatokat, a dupla oldalakon megidézett bibliai állatokhoz kapcsolódó információmorzsák, játékmagvak „csupán” gondolatébresztők, ötletek, miként lehet a Szentírást ebből a különleges szemszögből megvizsgálni, közelebb hozni az óvodás, iskolás korosztályhoz.

Pompor Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése