2010. április 13., kedd

Kálvinos gyerekkönyvek a Millenárison

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az Ünnepi Könyvhét mellett a legnagyobb (olvasó)közönséget vonzó könyves rendezvény hazánkban. A szervezők néhány évvel ezelőtt a Kongresszusi Központ fülledt termeiből a  Millenáris tágas parkjába és kiállító helyiségeibe költöztették a könyvmustrát, ahová egy esősebb hétvégén akár több tízezer, újdonságokra éhes könyvmoly is ellátogat. Nem régi, viszont annál fontosabb eleme a Könyvfesztiválnak a gyermekek és szüleik számára rendezett könyves „játszótér”, önálló épületben kapnak helyet a gyermekkönyvesek és programjaik: könyvbemutatók, dedikálások, vetítések, beszélgetések.

Az idei évben a Kálvin Kiadó is nagy várakozással készül az eseményre, mivel az utóbbi hónapokban három olyan könyvet is megjelentetett, amelyek a legkisebbek – és az őket hitben nevelő család, közösség – érdeklődésére tarthatnak számot.

Sztelek Csilár: Döme című mesegyűjteményének hőse az óvodás Döme, aki – mint általában az óvodások – mindenre kíváncsi. Élményeit és kérdéseit szülei elé viszi, akik kellő türelemmel és szeretettel válaszolgatnak az eleven kisfiúnak. A könyv meséi elindítói lehetnek otthoni beszélgetéseknek az élet nagy dolgairól.

A Bibliai állatok című képeskönyv a Bibliában szereplő állatokhoz kapcsolódóan ad játékötleteket kisebbeknek és nagyobbaknak, a könyv az Erények és értékek, valamint a Játékosan a Bibliáról című kiadványokhoz hasonlóan a játékon keresztül hozza közelebb a Biblia értékeit a gyerekekhez.

A nemrég megjelent Bojti – Történet egy nagyszívű kiskutyáról (Győri Katalin meséje Gellén Sára rajzaival) ugyancsak állatos könyv. A történet hőse, Bojti önfeláldozása, szeretete példamutató lehet az embergyerekek számára is, sorsa jól példázza, hogy a legnagyobb mélységekből is lehet megújulni, és a rosszért jóval fizetni.

Április 24-én, szombaton 10 órától a Kálvin Kiadó gyermekkönyv-újdonságai kerülnek a középpontba a Millenáris G épületében. A kiadó munkatársai mesés-játékos bemutatót álmodtak a könyvekhez – várják az óvodás, kisiskolás gyerekeket és szüleiket egy nagy, közös játékra, amelynek során életre kelnek a könyvek állatszereplői, emellett a mesék szerzőivel is személyesen találkozhatnak (sőt játszhatnak), kérdezhetnek tőlük, dedikáltathatják saját Döméjüket vagy Bojtijukat.

Azok se búsuljanak, akik ezen a szombaton nem tudnak részt venni a programon, mert egy héttel később, május 1-jén 15.00-tól a Művészetek palotája Lépcsőtermében újra vár mindenkit a könyves játszóház!
Pompor Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése