2010. november 27., szombat

Adósságtörlesztés és a teológia tanulsága

[ttre.hu] Pákozdy László Márton teológiai professzorra emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából a debreceni teológián [2010. november 23-án, A szerk]. A családtagok, egykori tanítványok és tisztelők körében magtartott emléknapon szóltak a teológus munkásságáról és szellemiségéről valamint személyes történeteken keresztül emlékeztek Pákozdy László Mártonra.
Pápa, Budapest és Hódmezővásárhely után Debrecen a negyedik helyszín volt, ahol emlékeztek a professzorra és bemutatták a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent, „Szövetség és hűség” című tanulmánykötetet. 

Marjovszky Tibor a könyvről úgy fogalmazott „a kötet szép, informatív, de legfőképp transzformatív. Nem egy esti olvasmány, viszont szemléletet ad, és ehhez hallatlanul fontos eredeti szöveget olvasni” - fogalmazott. Az egyetem Bibliai teológiai és vallástörténeti tanszékvezetője szerint „adósságtörlesztés a kötet, és tanulsága a teológiának”. 
Az emléknap végén a zárszót Bölcskei Gusztávtól hallatták a résztvevők. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott: „Pákozdy László Márton mindenféle teológiai primitivizmus ellensége volt, a küzdő, szabadon gondolkodó magyar reformátusok képviselője, amelyre ma is nagyon rászorulunk.”
Az emléknapon elhangzott előadásokat teljes terjedelmében elolvashatják a Studia Theologica Debrecinensis, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológiai szakfolyóiratának rövidesen megjelenő számában.
(Dr. Kustár Zoltán: Pákozdy László Márton és az Úr szolgájáról szóló énekek kutatása, Dr. Ferencz Árpád: Élet az úrvesztett erők vonzásterében, Dr. Fekete Károly: Pákozdy László Márton munkásságának homiletikai vetülete.)
Kapcsolódó bejegyzés: Szövetség és hűség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése