2011. július 6., szerda

Egy házassággondozó a Házasságkönyvről

A Reformátusok Lapja legutóbbi számában jelent meg a Házasságkönyvről Szarka Miklós lelkész, pár- és családterapeuta tollából egy írás. 

Gyönyörű képeskönyv a házasságra készülőknek

Olyan korban élünk, amikor a holtomiglan-holtáiglan helyére az ideig-óráig lépett. A népességtudományi kutatások tükrében nyilvánvaló, hogy az elmúlt ötven évben megháromszorozódott az együtt élő párok száma (hetven­ezer párról kétszázhúszezer párra). A több mint kétszázezer pár negyven százaléka egy hónap és egy év távlatában teszi ideig-óráig valóvá kapcsolatukat, s hogy mindez milyen fájó sebeket ejt a fiatal lelkeken, azt a klinikai lelkigondozók és pszicho-szakemberek érzékelik – a sebeket hordozókon kívül – leginkább. 
Egy csodálatos kis képeskönyv jelent meg a Kálvin Kiadónál Mucsi Zsófia tollából és Nagy Viktor Oszkár filmrendező és fotóművész fényképezőgép-lencséjéből. Ez a könyv nem a polgári világ múltjába, hanem egy tisztább és őszintébb világ jövője felé segít el bennünket. A külalakjában is nagyon szép, bájos könyv a veretes, de egyre korszerűbb és egyre időszerűbb református esküvői fogadalmi szöveg átgondolására és elmélyítésére kíséri el az olvasót. Ez az „utazás” a fogadalmi szöveg mélységei felé visz, különösen, ha a vőlegény és a menyasszony, a fiatal férj és feleség olvassák, és így a kettőjük közötti párbeszédre is motivál, ami egy párterápiás konzultáció hatásfokát is elérheti. Hangsúlyozom: húsz-harminc éve együtt élő házaspárok számára is rendkívül hasznos az elmúlt évtizedek végiggondolása a közös olvasás során.  
A könyv belső szerkezete, tartalmi felépítése alaposan átgondolt mind antropológiai, mind házasság- és családtudományi szempontból. A könyv gondolatmenetének középpontját a hűséges és kapcsolatteremtő Isten szeretetében helyezték el. A könyv felfedező útra segít, amely nyomán lehetőség nyílik holtomiglan-holtáiglan dolgozni azon, amit az elején Isten színe előtt megfogadtunk. Közben világossá válik, hogy Isten, egymás és önmagunk egyidejű megismerése az önismeretben való haladásunk, kapcsolatunk történetének szerves része. Így történhet meg, hogy a „hármas kötél nem hamar szakad el”. Természetesen kapcsolatunk tartósságának biztosítéka nem az önismeretben való haladásunk, hanem Isten kegyelmének egész életünkre kiható ereje. 
Az illusztratív fotóanyag fény-árnyék viszonyai, az érintések, távolságok-közelségek finom kommunikációs üzenetei gyönyörűen harmonizálódnak a tartalmi mondanivalóval. 
Végül egy jó tanács lelkipásztor társainknak: e könyvet elsősorban ne esküvői ajándékként adják az esketett pároknak, hanem maguk is vegyék kézbe tanulmányozás céljából. Így gazdagodhat a házasságot előkészítő pásztori beszélgetés. 
A házassági fogadalom hűségben megtartó ígéret, amelyet az Isten irántunk való hűsége tesz holtomiglan-holtáiglan állandóvá.
Szarka Miklós

Mucsi Zsófia (szerk.)
Házasságkönyv
Fotók: Nagy Viktor Oszkár
ISBN 978 963 558 172 6; 104 oldal; 153×167 mm; keménytáblás; 2500 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése