2010. május 14., péntek

Nincs nagyobb szeretet – Pompor Zoltán ismeretője Bojtiról a Könyvhétben

A Könyvhét májusi számában jelent meg Pompor Zoltán ismertetője Győri Katalin: Bojti. Történet egy nagyszívű kiskutyáról című könyvéről.

Nincs nagyobb szeretet
Győri Katalin: Bojti. Történet egy nagyszívű kiskutyáról
Gellén Sára illusztrációival.
Kálvin Kiadó, 2010. 1400 Ft

Győri Katalin meséjének hőse, Bojti egy árván maradt kiskutya, akitől az ember elvette testvéreit és mamáját, akit az ember gyereke előbb befogadott, babusgatott, majd megunt és eldobott, akit az ember hálóval begyűjtött és ketrecbe zárt.
Nem csodálkoznánk ezek után, ha Bojtinak egy életre elege lenne az emberből, a sors fintora, hogy végül mégis emberére talál – vakvezető kutya lesz belőle, a vak Kisgazdi hűséges, szerető társa, életének megmentője. Bojti, aki csak rosszat kapott az embertől, a rosszat jóval viszonozza, mert megtanulta hosszú bolyongása, számkivetett élete során: nincs nagyobb szeretet, mintha egy kutya feláldozza az életét a gazdájáért.
Bojti története nem a felhőtlen vidám gyerekkönyvek közé tartozik, igaz a mese végkicsengése pozitív, mégis nehéz feledni azt a sok nyomorúságot, amit a szegény kiskutyának el kell viselnie, míg eljut a szerető családba. Legalább annyira nyomasztó és egyben drámaian szép mese, mint Vuk vagy a rút kiskacsa története: nem kendőzi az élet árnyoldalait, de a pozitív végkicsengés nem veszi el a mesehallgató gyermektől a reményt.
Gellén Sára festményeinek sötét tónusai is csak a képeskönyv második felében világosodnak ki, a képeknek legalább akkora szerepük van abban, hogy Bojti szerethető karakterré válik, mint a történetnek. A nehéz mese feldolgozásához (a tragikusabb mozzanatok megbeszélése mellett) a borítóbelsőn található vidám Bojti-Kisgazdi rajzokat ajánlom böngészésre.

Pompor Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése